Terug naar vragen & antwoorden

Allaah accepteert geen andere geloof dan de Islaam

Ik heb een korte vraag betreft het geloof. Ik hoor altijd om me heen dat de wereld waarin we leven bewijst dat Islaam het juiste geloof is. Ik lees de Ayat en de Hadiths, maar ik heb nooit begrepen waarom dat zo gezegd wordt. Kunnen jullie mij bronnen geven met uitleg en advies?

Bismi Allaahi Ar-RahmaaniAr-Rahiem
(In de naam van Allaah, de Erbarmer, de Meest Barmhartige).

Alle lof komt Allaah toe, vrede en zegeningen zij met de Boodschapper van Allaah, zijn familieleden, zijn metgezellen en degenen die zijn leiding volgen.

Allereerst, moge Allaah Soebhaanahoe wa Ta’aalaa u en ons meer kennis en begrip in de godsdienstschenken.

U moet wel de teksten zowel uit de Qor-aan als uit de authentieke Soennah kennen en goed begrijpen. Alleen Aayaat uit de Qor-aan lezen is niet genoeg. U moet ze ook begrijpen, zodat u de Islaam beter kunt begrijpen.

De moslim die in Allaah en de laatste Profeet Mohammed salla Allaahoe ‘aleihi wasallam gelooft, de Tawhied kent, zijn Dien praktiseert met Ikhlaas en volgens de Soennah van Profeet Mohammed salla Allaahoe ‘aleihi wasallam, trekt zijn godsdienst nooit in twijfel.

Een moslim twijfelt niet aan de authenticiteit van zijn godsdienst de Islaam.  
Zekerheid zonder twijfel is een van de voorwaarden voor de geldigheid van laa ilaaha illaa Allaah. Men moet een zekerheid hebben in zijn hart die de twijfel weert over laa ilaaha illaa Allaah.
Men moet zeker van de betekenis zijn, dat wil zeggen de volledige zekerheid die alle vormen van de twijfel weert.
Allaah de Verhevene zegt in Zijn Boek de Qor-aan:

{إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ ثُمَّ لَمْ يَرْتَابُوا وَجَاهَدُوا بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنفُسِهِمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ أُوْلَئِكَ هُمُ الصَّادِقُونَ}.
سورةالحجرات 15.

De interpretatie van de betekenis van de Aayah:

{Voorwaar, de ware gelovigen zijn slechts degenen die in Allaah en Zijn Boodschapper geloven en daar vervolgens niet aan twijfelen, en met hun bezittingen en levens voor de zaak van Allaah strijden. Zij zijn de waarachtigen.}

Soerat El-Hoedjoeraat 15 (Qor-aan 49:15).

Allaah de Verhevene heeft als voorwaarde gesteld dat de ware gelovigen die in Allaah de Verhevene en Zijn Boodschapper Salla Allaahoe ‘aleihi wasallam geloven en vervolgens niet aarzelen.
Dat wil zeggen dat zij niet aan hun godsdienst twijfelen. Degene die hieraan twijfelt behoort namelijk tot de huichelaars.

Uit de Soennah van de Profeet Salla Allaahoe ‘aleihi wasallam werd het volgende overgeleverd:

Aboe Horayrah Radhiya Allaahoe ‘anhoe zei dat de Profeet Salla Allaahoe ‘aleihi wasallam heeft gezegd:

"أشهَدُ أنْ لا إلهَ إلَّا اللهُ ، و أنِّي رسولُ اللهِ، لا يلْقَى اللهَ بِهِما عبدٌ غيرُ شاكٍّ فِيهِما إلَّا دخَلَ الجنةَ".
رواه مسلم.

Interpretatie van de betekenis van de overlevering:

“Ik getuig dat er geen godheid is – die het recht heeft om aanbeden te worden –behalve Allaah, en dat ik de Boodschapper van Allaah ben. Er zal geen ‘Abd (dienaar van Allaah) hiermee Allaah ontmoeten, die niet hieraan twijfelt of Hij (Allaah) zal hem het paradijs binnenleiden.”

Overgeleverd door Moeslim.

In een andere overlevering heeft Aboe Horayrah Radhiya Allaahoe ‘anhoe verhaald in een lange Hadieth dat de Boodschapper Salla Allaahoe ‘aleihi wasallam tegen hem heeft gezegd:

"يَا أبَا هُرَيرة اذهبْ بِنَعْليْ هَاتيْنِ ، فَمَن لَقيتَ مِن وَرَاءِ هذا الحَائطِ يَشهدُ أنْ لا إلَه إلَّا اللهُ مُسْتَيْقنًا بها قلبُه فبشِّرْه بالجنةِ".
رواه مسلم.

Interpretatie van de betekenis van de overlevering:

“O, Abaa Horayrah, neem mijn sandalen, degene die jij achter deze muur ontmoet, die getuigt dat laa ilaaha illaa Allaah vanuit zijn hart en daarvan overtuigd is, zeg dat hij/zij het paradijs binnengeleid zal worden.”

Overgeleverd door Moeslim.

Allaah de Verhevene zegt:

{إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الإِسْلامُ}.
سورة آل عمران 19.

Interpretatie van de betekenis van de Aayah:
{Waarlijk, de godsdienst bij Allaah is de Islaam}.


Soerat Aal ‘Imraan 19 (Qor-aan 3:19).

Ibn Kathier zei in zijn Tafsier:
“Allaah de Verhevene vertelt dat Hij geen enkele religie aanvaardt van wie dan ook behalve de Islaam. Namelijk het volgen van de Profeten die Allaah heeft gezonden, in alle tijden. Totdat (de profeetschap) werd afgesloten met (de komst) van Mohammed salla Allaahoe aleihi wasallam. Wie Allaah ontmoet na de komst van Mohammed salla Allaahoe aleihi wasallam, met een andere godsdienst en Sharie’ah, dan zal dat niet aanvaard worden.”

In een andere Aayah zei Allaah de Verhevene:

{وَمَن يَبْتَغِ غَيْرَ الإِسْلامِ دِينًا فَلَن يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ}.
سورة آل عمران 85.

Interpretatie van de betekenis van de Aayah:

{En wie een andere godsdienst dan de Islaam zoekt, het zal niet van hem geaccepteerd worden en hij behoort in het Hiernamaals tot de verliezers}.

Soerat Aal ‘Imraan 85 (Qor-aan 3:85)

Bron: Tafsier Ibn Kathier Blz. 61.

Sheych Ibn Oethaimien zei:
“Islam is in de algemene zin: Allaah aanbidden met wat Hij heeft voorgeschreven sinds Hij de boodschappers stuurde tot het Uur van de Wederopstanding. Allaah vermelde in de Qor-aan in veel Aayaat dat alle voorgaande wetten duiden op de Islaam (zich onderwerpen) aan Allaah Azza wa Djall. Allaah de verhevene zei bij monde van Ibraahiem (de profeet Abraham) aleihis-Salaam:

{رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَمِن ذُرِّيَّتِنَا أُمَّةً مُّسْلِمَةً لَّكَ}.
سورة البقرة 128.

Interpretatie van de betekenis van de Aayah:

{Onze Heer, maak ons tot degenen die zich onderwerpen aan U (moslims).
En maak van onze nakomelingen een gemeenschap die zich onderwerpt aan U}.

Soerat El-Baqarah 128 (Qor-aan 2:128)

Sheych vervolgde:
“De Islaam in de bijzondere betekenis, na het zenden van de Profeet salla Allaahoe aleihi wasallam, betreft datgene waarmee de Profeet Mohammed salla Allaahoe aleihi wasallam werd gezonden. Dat houdt in dat alle voorgaande religies ongeldig zijn geworden. Daarom is degene die hem volgt een moslim en degene die hem niet volgt geen moslim (een ongelovige).
Dus de volgelingen van de boodschappers waren moslims in de tijd van hun boodschappers. De joden zijn moslims in de tijd van Moesaa (Mozes), aleihis-Salaam en de christenen zijn moslims in de tijd van ‘Iesaa (Jezus),aleihis-Salaam. En toen de profeet Mohammed, salla Allaahoe aleihi wasallam werd gestuurd, diegenen die vervolgens niet in hem geloofden: zijn dan geen moslims. En deze islamitische religie is de religie die aanvaardbaar is bij Allaah, die gunstig is voor de aanhangers ervan”.

Allaah de Verhevene zegt:

{وَمَن يَبْتَغِ غَيْرَ الإِسْلامِ دِينًا فَلَن يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ}.
سورة آل عمران 85.

Interpretatie van de betekenis van de Aayah:

{En wie een andere godsdienst dan de Islaam zoekt, het zal niet van hem geaccepteerd worden en hij behoort in het Hiernamaals tot de verliezers}.

Soerat Aal ‘Imraan 85(Qor-aan 3:85).

De Sheych zei verder :
“En deze Islaam is de Islaam waarmee de profeet Mohammed salla Allaahoe aleihi wasallam en zijn Oemmah (natie) zijn begunstigd”.

Allaah de Verhevene zegt:

{الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الْأِسْلامَ دِيناً}.
سورة المائدة 3.

Interpretatie van de betekenis van de Aayah:

{Vandaag heb Ik jullie godsdienst voor jullie vervolmaakt, Mijn gunst aan jullie voltooid en de Islaam voor jullie uitgekozen als godsdienst}.

Soerat El-Maai-dah 3 (Qor-aan 5:3).

Bron:
Uitleg van de drie fundamenten blz. 20, door Sheych Ibn Oethaimien rahimahoe Allaah.

In de volgende overlevering bevestigt de Profeet Mohammed Salla Allaahoe ‘aleihi wasallam de betekenis van deze Aayah.

Aboe Horayrah Radhiya Allaahoe ‘anhoe zei dat de Profeet Mohammed Salla Allaahoe ‘aleihi wasallam heeft gezegd:

"وَالَّذِي نَفْسُ مُحَمَّدٍ بِيَدِهِ لاَ يَسْمَعُ بِي أَحَدٌ مِنْ هَذِهِ الأُمَّةِ يَهُودِيٌّ وَلاَ نَصْرَانِيٌّ ثُمَّ يَمُوتُ وَلَمْ يُؤْمِنْ بِالَّذِي أُرْسِلْتُ بِهِ إِلاَّ كَانَ مِنْ أَصْحَابِ النَّارِ".
رواه مسلم في كتاب الإيمان.

Interpretatie van de betekenis van de overlevering:

“Bij Degene (Allaah) in Wiens Hand de ziel van Mohammed is, wie over mij hoort van deze Oemmah, of het nou een jood of een christen is en vervolgens doodgaat zonder te geloven in datgene waarmee ik gezonden ben, deze zal tot de bewoners van het Vuur behoren.”

Overgeleverd door Moeslim.

Dit waren de bewijzen dat de Islaam de enige geldige godsdienst bij Allaah is. Tevens ook de enige godsdienst die Allaah van de mensheid en de Djinn accepteert, zowel in dit nabije leven als op de Dag van de opstanding.

Allaah de Verhevene zegt:

{فَمَاذَا بَعْدَ ٱلْحَقِّ إِلَّا ٱلضَّلَالُ}.
سورة يونس 32.

Interpretatie van de betekenis van de Aayah:

{Dus wat is er na de Waarheid behalve dwaling}?

Soerat Yoenoes 32 (Qor-aan 10:32).

Er is niets na de waarheid behalve dwaling.

Moge Allaah de Verhevene ons tegen alle dwalingen beschermen. Aamien!

De zuivere Islaam
Volgens het begrip van de vrome voorgangers
Doneren