Omgangsvormen

Artikelen

Vragen & Antwoorden

Op blote voeten lopen

Is op blote voeten lopen van de Soennah?

Wat hoort een moslim te doen wanneer de avond begint?

Waarom moet men de potten en schalen bedekken en de lichten doven wanneer men gaat slapen?

Ik draag de achternaam van mijn moeder

Ik draag de achternaam van mijn moeder. Mijn vader heeft mij ontkend en wil ook niet dat ik zijn achternaam draag. Is het voor mij toegestaan om de achternaam te dragen van mijn stiefvader? Hij heeft mij namelijk als zijn bloedeigen dochter grootgebracht. Ik hoor graag van u terug.

Mag een vrouw naar de ‘Awrah van een oude man kijken tijdens de verzorging?

Ik ben een zuster en wil de opleiding verpleegkundige gaan volgen. Gedurende de opleiding is het wassen van mannen verplicht. Het gaat hierbij wel om mannen die het zelf niet kunnen i.v.m. verstandelijke en lichamelijke beperkingen. Daarnaast moet je in het ziekenhuis met ontblote armen de patiënten behandelen. Mijn vraag is, blijft dit Haraam op het moment dat je zieke mensen gaat helpen? Als verpleegkundige kan je ook veel betekenen voor de moslimvrouwen, zodat zij niet worden geholpen door mannen. Je kan ook in ontwikkelingslanden gaan werken waar deze zorg heel erg tekort in schiet.

Familiebanden onderhouden / verbreken

Mijn niet moslim ouders schenken alcohol wanneer ik bij hen ben op bezoek. Mag ik bij hen aan tafel? Als ik hen niet bezoek, is dit familiebanden verbreken?

Uitdelen van folders die ook reclame voor alcohol inhouden

Ik ben een jongen van 15 die wijkfolders bezorgt. Tussen de folders liggen ook alcohol reclames tussen. Mijn vraag is of het toegestaan is om het dan nog te bezorgen?

Hoe om te gaan met een valse groet?

Een familielid begroet mij altijd op de volgende manier: “Assalaamoe ‘alaykoem ikhwaan el-moejriemieen.” Wat is uw advies hieromtrent?

Het kussen van de hand van een goede man

Is het toegestaan om iemand zijn hand te kussen?

E-boeken

Geen E-boeken gevonden