Terug naar vragen & antwoorden

De regelgeving omtrent het knippen van de wenkbrauwharen

Ik heb een vraag omtrent het knippen van de wenkbrauwharen. Het is ons duidelijk dat het epileren van de wenkbrauwen niet is toegestaan, het plukken ervan. Nu is er onduidelijkheid onder de zusters wat het oordeel is omtrent het knippen van de wenkbrauwharen.

Alle lof is aan Allaah, de Heer der werelden. Hem Alleen aanbidden wij en Hem Alleen vragen wij om hulp. Degene die door Allaah wordt geleid, kan door niemand worden misleid en wie Allaah laat dwalen kan door niemand worden geleid. En ik getuig dat er geen godheid is - die het recht heeft om aanbeden te worden - behalve Allaah, en ik getuig dat Mohammed Zijn dienaar en Boodschapper is.

Weet beste zuster dat de door je genoemde daad (het epileren van de wenkbrauwen) Haraam is.

Abdoellaah Ibn Mas’oed radiya Allaahoe ‘anhoe zei:

"لَعَنَ اللَّهُ الْوَاشِمَاتِ وَالْمُسْتَوْشِمَاتِ ، وَالنَّامِصَاتِ وَالْمُتَنَمِّصَاتِ ، وَالْمُتَفَلِّجَاتِ لِلْحُسْنِ، الْمُغَيِّرَاتِ خَلْقَ اللَّهِ فَبَلَغَ ذَلِكَ امْرَأَةً مِنْ بَنِي أَسَدٍ يُقَالُ لَهَا أُمُّ يَعْقُوبَ، فَجَاءَتْ فَقَالَتْ: إِنَّهُ بَلَغَنِي عَنْكَ أَنَّكَ لَعَنْتَ كَيْتَ وَكَيْتَ، فَقَالَ: وَمَا لِي لَا أَلْعَنُ مَنْ لَعَنَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم"
.رواه البخاري ومسلم

“Allaah heeft vervloekt:
El-Waashimaat
(de vrouwen die (anderen) tatoeëren));
El-Moestawshimah (de vrouwen die zich laten tatoeëren).
An-Naamisaat (de vrouwen die hun wenkbrauwen scheren/epileren);
El-Moetanammisaat (de vrouwen die hun wenkbrauwen laten scheren/epileren);
El-Moetafallidjaat lilhoesn: (de vrouwen die hun tanden veilen/laten veilen (voorschoonheid) en de schepping van Allaah veranderen”.

Toen een vrouw genaamd Oemm Ya’qoeb uit Beni Asad dit heeft gehoord, ging zij naar Abdoellaah Ibn Mas’oed radiya Allaahoe ‘anhoe en zei:
“Mij is bereikt dat je die en die hebt vervloekt!”

Hij reageerde hierop en zei:
“Waarom zou ik (niet) vervloeken degene die de Boodschapper van Allaah salla Allaahoe ‘aleihi wasallam heeft vervloekt"².

Deze daden waardoor Allaah deze personen vervloekt, behoren dus tot het veranderen van de schepping van Allaah. En de schepping van Allaah veranderen is Haraam en behoort tot de daden waarvan de Shaytaan houdt.

Verhalend over de Shaytaan, heeft Allaah Soebhaanahoe wata’aala gezegd:

{وَلَأُضِلَّنَّهُمْ وَلَأُمَنِّيَنَّهُمْ وَلَآمُرَنَّهُمْ فَلَيُبَتِّكُنَّ آذَانَ الْأَنْعَامِ وَلَآمُرَنَّهُمْ فَلَيُغَيِّرُنَّ خَلْقَ اللَّهِ ۚوَمَن يَتَّخِذِ الشَّيْطَانَ وَلِيًّا مِّن دُونِ اللَّهِ فَقَدْ خَسِرَ خُسْرَانًا مُّبِينًا}

سورة النساء 119.

(De interpretatie van de betekenis van het vers):
{En ik (zei de Shaytaan) zal hen zeker doen afdwalen en ik zal zeker valse verlangens bij hen opwekken. En ik zal hen bevelen om de oren van het vee af te snijden. En ik zal hen zeker bevelen om de schepping van Allaah te veranderen. En wie de Shaytaan naast Allaah als beschermer neemt, heeft zeker een duidelijk verlies geleden.}
Soerat An-Nisaa-e 119.

Deze vrouwen die bovenstaande daden verrichten (het veranderen van de schepping van Allaah) zijn dus door Allaah Soebhaanahoe wa Ta’aala en door Zijn Boodschapper salla Allaahoe ‘aleihi wasallam vervloekt.

Wij zoeken ons toevlucht bij Allaah tegen Zijn vervloeking!

Aan Sheych El-Fawzaan is de volgende vraag gesteld:
Mag een vrouw haar wenkbrauwen blonderen?

Hij antwoordde:
“Het is voor de vrouw niet toegestaan om haar wenkbrauwen te knippen, noch(de haartjes) te trekken, nog te scheren, noch te blonderen, noch te verven. Zij laat haar wenkbrauwen zoals Allaah de Verhevene deze heeft geschapen. Zij mag niet hiermee knoeien”.


Bron:

https://www.youtube.com/watch?v=w--Oc6AePSs

En Allaah de Verhevene weet het, het beste.

  1. De vloek van Allaah voor een persoon betekent dat Hij deze uitsluit van Zijn Barmhartigheid en Leiding in dit wereldse leven, en hem/haar straft en uit Zijn Barmhartigheid verwijdert in het Hiernamaals... Bron: Moe’jam Maqaayies Alloegha.
  2. Overgeleverd door El-Boekhaarie en Moeslim.
De zuivere Islaam
Volgens het begrip van de vrome voorgangers
Doneren