Terug naar vragen & antwoorden

De vrijwillige gebeden en het Witr gebed, bij samenvoeging van de Maghrib en de Ishaa gebeden?

Wanneer bid ik de vrijwillige gebeden en het Witr gebed, als ik de Maghrib en de Ishaa gebeden samenvoeg?

Bismillaahir-Rahmaanir-Rahiem (In de naam van Allaah, de Erbarmer, de Meest Barmhartige). Alle lof komt Allaah toe, vrede en zegeningen zij met de Boodschapper van Allaah, zijn familieleden, zijn metgezellen en degenen die zijn leiding volgen.

De volgende vraag is aan Sheych Ibn Baaz rahimahoe Allaah gesteld:

“We hebben het Maghrib en het 'Isha gebed samengevoegd (gebeden) in de moskee vanwege regen en kou. De vraag is: wanneer bidden wij de Rawaatib¹ gebeden als wij de gebeden (Maghrib en ‘Ishaa) samenvoegen?

En wanneer moeten wij het Witr gebed bidden? Op dezelfde tijd of moeten wij deze uitstellen?”

Antwoord:

“Als u het Ishaa gebed vervroegd met het Maghrib gebed bidt, bidt u dan de Soennah van het Maghrib gebed en de Soennah van het ‘Ishaa gebed hierna (na het ‘Ishaa gebed). Daarna bidt u het Witr gebed. Ook al is dat in de tijd van het Maghrib gebed. Wanneer het Ishaa gebed vervroegd wordt gebeden met het Maghrib gebed, is het ook de tijd voor de Soennah van het Ishaa gebed en het Witr gebed aangebroken. Dit geldt ook voor Dhohr en het Asr gebed wanneer deze (vervroegd) samengevoegd worden, vanwege regen of ziekte. U bidt dan de Soennah van het Dhohr gebed (4 Raka’aat vóór Dhohr), u bidt het Dhohr –en het Asr gebed en hiermee vervalt de Soennah die je na het Dhohr gebed bidt.

Omdat hierna (na het Asr gebed) het een tijd is waar het niet toegestaan is om vrijwillige gebeden te verrichten.

Als u het Dhohr gebed met het Asr gebed samenvoegt, dan vervalt (ook) de (2 Rak’aat) Soennah die u na het Dhohr gebed bidt. Omdat u dan het Asr gebed aan het Dhohr gebed voegt, voordat u de Soennah van het Dhohr gebed bidt. In dit geval vervallen deze 2 Rak’aat die u na het Dhohr gebed bidt. Dit betreft dan de samenvoeging (van de 2 gebeden) in geval van ziekte, regen…etc.

Terwijl het Maghrib –en het Isha gebed plaats vinden in een tijd waar het wel toegestaan is om vrijwillige gebeden te bidden. Wanneer u het Ishaa gebed hebt gebeden, bidt u de 2 Raka’aat van het Maghrib gebed, daarna de 2 Raka’aat van het Ishaa gebed. En als u het Witr gebed wilt bidden, dan kan het ook.

Als u het Witr gebed wilt uitstellen tot middernacht of tot het einde van de nacht, dan kan het allemaal, lof aan Allaah”.

https://www.ajurry.com/vb/showthread.php?t=25463

 1. Rawaatib: meervoud van Raatibah.
  Rawaatib: de vrijwillige gebeden die vóór of na de verplichte gebeden worden verricht.
  Lees de volgende overleveringen:
  Oemm Habibah radhiya Allaahoe ‘anhaa zei dat zij de Profeet salla Allaahoe ‘aleihi wasallam heeft horen zeggen:
  "مَا مِنْ عَبْدٍ مُسْلِمٍ يُصَلِّي لِلَّهِ كُلَّ يَوْمٍ ثِنْتَيْ عَشْرَةَ رَكْعَةً تَطَوُّعًا غَيْرَ فَرِيضَةٍ ، إِلَّا بَنَى اللَّهُ لَهُ بَيْتًا فِي الْجَنَّة".رواه  مسلم.
  “Allaah zal een huis in het Paradijs bouwen voor iedere moslim dienaar die vrijwillig, elke dag buiten de verplichte gebeden, twaalf Raka’aat (gebedseenheden) bidt”. Overgeleverd door Moeslim.
  In een andere overlevering ook verteld door Oemm Habibah radhiya Allaahoe ‘anhaa:
  عن أم حلبيبة رضي الله عنها قالت: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: "مَنْ صَلَّى فِي يَوْمٍ وَلَيْلَةٍ ثِنْتَيْ عَشْرَةَ رَكْعَةً بُنِيَ لَهُ بَيْتٌ فِي الْجَنَّةِ أَرْبَعًا قَبْلَ الظُّهْرِ وَرَكْعَتَيْنِ بَعْدَهَا وَرَكْعَتَيْنِ بَعْدَ الْمَغْرِبِ وَرَكْعَتَيْنِ بَعْدَ الْعِشَاءِ وَرَكْعَتَيْنِ قَبْلَ صَلاةِ الْفَجْر". رواه الترمذي رقم 380 وصححه الألباني في صحيح الجامع 6362 وصحيح الترغيب 578.
  “Allaah zal een huis in het Paradijs bouwen voor eenieder die twaalf Raka’aat bidt in een dag en een nacht: Vier (Rak’aat) vóór het Dhohr gebed, twee erna, twee na het Maghrib gebed, twee na het ‘Ishaa gebed en twee vóór het Fadjr gebed.” Overgeleverd door At-Tirmidhie en anderen. Authentiek bevonden door El Albaanie in Sahieh El-Djaami’ nr. 6362 en in Sahieh At-Targhieb nr. 578.
De zuivere Islaam
Volgens het begrip van de vrome voorgangers
Doneren