Terug naar vragen & antwoorden

De vrijwillige gebeden in tijde van samenvoeging van twee gebeden

Wanneer bid je de vrijwillige gebeden en het Witr gebed, als je twee gebeden samenvoegt?

Bismillaahir-Rahmaanir-Rahiem (In de naam van Allaah,de Erbarmer, de Meest Barmhartige). Alle lof komt Allaah toe, vrede en zegeningen zij met de Boodschapper van Allaah, zijn familieleden, zijn metgezellen en degenen die zijn leiding volgen.

De volgende vraag is aan Sheych Ibn Baaz rahimahoe Allaah gesteld:
We hebben het Maghrib en het 'Isha gebed in de moskee samengevoegd, vanwege regen en kou.
Wanneer bidden wij de Rawaatib[1], en wat is hun aantal?
En wanneer moeten wij het Witr gebed bidden?
Op dezelfde tijd of moeten wij het uitstellen?

Hij antwoordde:
Als u het Ishaa gebed vervroegd met het Maghrib gebed bidt, bid dan de Soennah van het Maghrib gebed en de Soennah van het ‘Ishaa gebed hierna (na het ‘Ishaagebed). Daarna bidt u het Witr gebed.
Ook al is dat in de tijd van het Maghrib gebed. Wanneer het Ishaa gebed vervroegd wordt gebeden, met het Maghrib gebed, dan is de tijd voor de Soennah van het Ishaa gebed en het Witr gebed ook aangebroken. Dit geldt ook voor Dhohr en het Asr gebed wanneer deze (vervroegd) samengevoegd worden, vanwege regen of ziekte. U bidt dan de Soennah van het Dhohr gebed (4 Raka’aat vóór Dhohr), u bidt het Dhohr –en het Asr gebed en hiermee vervalt de Soennah die je na het Dhohr gebed bidt.
Omdat hierna (na het Asr gebed) het een tijd is waar het niet toegestaan is om vrijwillige gebeden te verrichten.

Als u het Dhohr gebed met het Asr gebed samenvoegt, dan vervallen (ook) de (2Rak’aat) Soennah die u na het Dhohr gebed bidt. Omdat u dan het Asr gebed aan het Dhohr gebed voegt, voordat u de Soennah van het Dhohr gebed bidt. In dit geval vervallen deze 2 Rak’aat die u na het Dhohr gebed bidt. Dit betreft dan de samenvoeging (van de 2 gebeden) in geval van ziekte, regen…etc. Dit in tegenstelling tot het Maghrib –en het Ishaa gebed. Deze vinden plaats in een tijd waar het wel toegestaan is om vrijwillige gebeden te bidden. Wanneer u het Ishaa gebed hebt gebeden, bidt u de 2 Raka’aat vanhet Maghrib gebed, daarna de 2 Raka’aat van het Ishaa gebed. En als u het Witrgebed wilt bidden, dan kan het ook.
Als u het Witr gebed wilt uitstellen tot middernacht of tot het einde van de nacht, dan kan het allemaal, el hamdoe li-Allaah.

https://binbaz.org.sa/fatwas/12966/%D9%85%D8%AA%D9%89-%D8%AA%D8%B5%D9%84%D9%89-%D8%A7%D9%84%D8%B1%D9%88%D8%A7%D8%AA%D8%A8-%D9%88%D8%A7%D9%84%D9%88%D8%AA%D8%B1-%D8%B9%D9%86%D8%AF-%D8%A7%D9%84%D8%AC%D9%85%D8%B9-%D8%A8%D9%8A%D9%86-%D8%A7%D9%84%D8%B5%D9%84%D8%A7%D8%AA%D9%8A%D9%86

Wat zijn de Rawaatib?:
Oemm Habibah radhiya Allaahoe ‘anhaa zei dat zij de Profeet salla Allaahoe‘ aleihi wasallam heeft horen zeggen:

"مَا مِنْعَبْدٍ مُسْلِمٍ يُصَلِّي لِلَّهِ كُلَّ يَوْمٍ ثِنْتَيْ عَشْرَةَ رَكْعَةًتَطَوُّعًا غَيْرَ فَرِيضَةٍ ، إِلَّا بَنَى اللَّهُ لَهُ بَيْتًا فِي الْجَنَّة". رواه  مسلم.

Allaah zal een huis in het Paradijs bouwen voor iedere moslim dienaar die vrijwillig, elke dag buiten de verplichte gebeden, twaalf Raka’aat (gebedseenheden) bidt”.
Overgeleverd door Moeslim.

In een andere overlevering ook verteld door Oemm Habibah radhiya Allaahoe ‘anhaa dat de Profeet salla Allaahoe ‘aleihi wasallam heeft gezegd:

"مَنْ صَلَّى فِي يَوْمٍوَلَيْلَةٍ ثِنْتَيْ عَشْرَةَ رَكْعَةً بُنِيَ لَهُ بَيْتٌ فِي الْجَنَّةِأَرْبَعًا قَبْلَ الظُّهْرِ وَرَكْعَتَيْنِ بَعْدَهَا وَرَكْعَتَيْنِ بَعْدَالْمَغْرِبِ وَرَكْعَتَيْنِ بَعْدَ الْعِشَاءِ وَرَكْعَتَيْنِ قَبْلَ صَلاةِ الْفَجْر". رواه الترمذيرقم 380 وصححه الألباني في صحيح الجامع 6362 وصحيح الترغيب 578.


“Allaah zal een huis in het Paradijs bouwen voor eenieder die twaalf Raka’aat bidt in een dag en een nacht:
Vier (Rak’aat) vóór het Dhohr gebed;
Twee (Rak’aat) na het Dhohr gebed;
Twee (Rak’aat) na het Maghrib gebed;
Twee (Rak’aat) na het ‘Ishaa gebed;
Twee (Rak’aat) vóór het Fadjr gebed.”

Overgeleverd door At-Tirmidhie en anderen. Authentiek bevonden door El Albaanie in Sahieh El-Djaami’ nr. 6362 en in Sahieh At-Targhieb nr. 578.

En Allaah de verhevene weet het, het beste.

[1] Rawaatib: de vrijwillige gebeden die vóór of na sommige verplichte gebeden worden verricht.

De zuivere Islaam
Volgens het begrip van de vrome voorgangers
Doneren