Terug naar vragen & antwoorden

Haarvlechten los bij de grote wassing?

Moeten de haarvlechten los bij de Wodhoo of alleen bij de grote wassing?

Bismi Allaahi Ar-Rahmaani Ar-Rahiem
(In de naam van Allaah, De Meest Barmhartige, de Meest Genadevolle).

Alle lof komt Allaah toe, vrede en zegeningen zij met de Boodschapper van Allaah, zijn familieleden, zijn metgezellen en degenen die zijn leiding volgen.

Bij de Wodhoo is de moslim(ma) verplicht om over het haar te vegen en niet te wassen.
Daarom hoeven de vlechten niet los.

Bij de grote wassing moet het water het hele lichaam bereiken. Wanneer een vrouw vlechten heeft, dan hoeft zij de vlechten niet los te maken, mits dat het water ook haar hoofdhuid (haarwortels) bereikt.
Dit is op te maken uit de Hadieth van Oemm Salamah radhiya Allaahoe anhaa waarin zij de Boodschapper van Allaah salla Allaahoe aleihi wasallam het volgende heeft gevraagd:

عَنْ أُمِّ سَلَمَةَ قَالَتْ : قُلْتُ يَا رَسُولَ اللَّهِ إِنِّي امْرَأَةٌ أَشُدُّ ضَفْرَ رَأْسِي فَأَنْقُضُهُ لِغُسْلِ الْجَنَابَةِ؟

قَالَ: "لَا إِنَّمَا يَكْفِيكِ أَنْ تَحْثِي عَلَى رَأْسِكِ ثَلَاثَ حَثَيَاتٍ ثُمَّ تُفِيضِينَ عَلَيْكِ الْمَاءَ فَتَطْهُرِينَ". رواه مسلم.

Interpretatie van de betekenis van de overlevering:
“O Boodschapper van Allaah! Ik ben een vrouw die haar haren vlecht, moet ik deze losmaken voor de Ghoesl van El-Djanaabah?”

Hij antwoordde:
Nee, het volstaat jou om drie keer het water over je hoofd te gieten en vervolgens het water over jouw hele lichaam te gieten en zo ben je dan rein.” 
Overgeleverd door Moeslim.   

De volgende vraag is aan Sheych Ibn Baaz gesteld:
Sommige vrouwen hebben vlechten, die zij niet losmaken bij de Ghoesl uit Djanaabah.
Is hun Ghoesl geldig?

Hij antwoordde:
“Ja, als zij (de vrouw) het water over haar hoofd giet, is dat voldoende”.

Oemm Salamah radhiya Allaahoe anhaa, vroeg de Profeet salla Allaahoe aleihi wasallam hierover.
Zij zei: “O Boodschapper van Allaah! Ik vlecht mijn haar, moet ik deze los maken om de Ghoesl van de Djanaabah en menstruatie te verrichten?”
Hij zei: “Nee, het volstaat jou om drie keer het water over je hoofd te gieten en over jouw lichaam”.

Sheych zei verder:
“Als ze driemaal het water over haar hoofd en het hele lichaam giet, dan is dat voldoende en hoeft zij haarvlechten niet los te maken”. Einde citaat.

https://binbaz.org.sa/fatwas/7724/%D8%AD%D9%83%D9%85-%D9%86%D9%82%D8%B6-%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%B1%D8%A7%D8%A9-%D8%B6%D9%81%D8%A7%D9%89%D8%B1-%D8%B1%D8%A7%D8%B3%D9%87%D8%A7-%D9%81%D9%8A-%D8%BA%D8%B3%D9%84-%D8%A7%D9%84%D8%AC%D9%86%D8%A7%D8%A8%D8%A9-%D9%88%D8%A7%D9%84%D8%AD%D9%8A%D8%B

En Allaah de Verhevene weet het, het beste.

 

De zuivere Islaam
Volgens het begrip van de vrome voorgangers
Doneren