Terug naar vragen & antwoorden

Het dragen van een talisman en amulet

Hoe zit het met het geloven in een talisman of amulet en het beweren dat het helpt? Sommige mensen dragen een talisman of amulet op advies van de imam.

Bismi Allaah Ar-Rahmaani Ar-Rahiem (In de naam van Allaah, de Erbarmer, de Barmhartige).

Het dragen van een talisman¹, een amulet of een ander object met de overtuiging dat deze geluk brengen, bescherming bieden en vertrouwen geven in het laten vervullen van zaken behoort tot de allergrootste misdaad: Shirk (afgoderij, het toekennen van een deelgenoot of deelgenoten aan Allaah, de Verhevene).

Een grote zonde, welke Allaah de Verhevene niemand vergeeft die hierop sterft zonder hiervoor Tawbah (het tonen van berouw aan Allaah) te hebben verricht en er afstand van te hebben genomen.
Allaah de Verhevene zegt:

إِنَّ اللَّهَ لَا يَغْفِرُ أَن يُشْرَكَ بِهِ وَيَغْفِرُ مَا دُونَ ذَٰلِكَ لِمَن يَشَاءُ ۚ

سورة النساء 48.

(De interpretatie van de betekenis van het vers):
{Voorwaar, Allaah vergeeft niet dat aan Hem deelgenoten toegekend worden, maar Hij vergeeft al het ander, aan wie Hij wil}².
In een ander vers zegt Allaah:

إِنَّهُ مَن يُشْرِكْ بِاللَّهِ فَقَدْ حَرَّمَ اللَّهُ عَلَيْهِ الْجَنَّةَ وَمَأْوَاهُ النَّارُ ۖ وَمَا لِلظَّالِمِينَ مِنْ أَنصَارٍ

سورة المائدة 72.

(De interpretatie van de betekenis van het vers):
{Voorwaar, hij die deelgenoten aan Allaah toekent: Allaah heeft hem waarlijk het Paradijs verboden. En zijn bestemming zal de Hel zijn. En voor de onrecht plegers zijn er geen helpers}³.

Het toekennen van een deelgenoot aan Allaah betekent hier: het iets of iemand buiten Allaah aanbidden, aanroepen, erin geloven en/of erop vertrouwen in zaken die alleen aan Hem (Allaah) toebehoren en waarvan alleen Hij in staat is om deze te voltooien of laten gebeuren.

عَنْ عُقْبَةَ بْنِ عِامِر الْجُهَنِي رضي الله عنه أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ:

"مَنْ عَلَّقَ تَمِيمَةً فَقَدْ أَشْرَكَ".

رواه أحمد وغيره وصححه الشيخ الألباني في السلسلة الصحيحة 492.

‘Oqbah Ibn ‘Aamier El-Djohanie, moge Allaah tevreden over hem zijn, heeft verhaald dat de Boodschapper van Allaah, Salla Allaahoe ‘aleihi wasallam, heeft gezegd:
“Wie een amulet draagt, heeft Shirk begaan”⁴.

Het dragen van een amulet of talisman of het ophangen van een munt, een steentje, een ketting, een blauw oog, een hoefijzer, een kinderschoen of het zogenaamde handje van Fatima of Maryam, behoort allemaal tot Shirk.
Wie zo een talisman of amulet heeft gekregen van een ‘imam’ of niet, moet deze verbranden of weggooien. Deze zal een persoon beslist niet helpen of voordeel brengen.

En Allaah de Verhevene weet het beste.

  1. Een voorwerp waarvan men denkt dat het geluk beschermt. Zie ook: https://www.encyclo.nl/begrip/amulet
  2. Soerat An-Nisaa-e vers 48 (Qor-aan 4:48)
  3. Soerat El-Maaidah vers 72 (Qor-aan 3:72)
  4. Overgeleverd door Ahmed en anderen. Authentiek bevonden door El-Albaanie in As-Sahiehah nr. 492.
De zuivere Islaam
Volgens het begrip van de vrome voorgangers
Doneren