Terug naar vragen & antwoorden

Het Fadjr gebed vijf minuten vóór zonsopgang bidden

Wat als ik het Fadjr gebed 5 minuten vóór zonsopgang bid?

Barmhartige). Alle lof komt Allaah toe, vrede en zegeningen zij met de Boodschapper van Allaah, zijn familieleden, zijn metgezellen en degenen die zijn leiding volgen.

De volgende vraag is aan Sheych Sa’d Ash-Shatrie gesteld:

“Als ik Salaat El Fadjr 5 minuten vóór zonsopgang bid, heb ik het op tijd gebeden?”

Hij antwoordde: “Als u vóór zonsopgang klaar bent met het gebed, dan heeft u het gebed op tijd gebeden. Dit geldt ook voor degene die een Rakr’ah bidt vóór zonsopgang. Maar het beste is dat men het gebed op de eerste tijd bidt. Dit voor de Woorden van Allaah:

{فَاسْتَبِقُوا الْخَيْرَات}

سورة البقرة 148

{Wedijver daarom met elkaar in het verrichten van het goede}. Soerat El-Baqarah 148.

In een andere Aayah zegt Allaah Ta’aalaa:

{وَسَارِعُوا إِلَىٰ مَغْفِرَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَالْأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ}

آل عمران 133

{En haast jullie naar vergiffenis van jullie Heer, en naar een Paradijs ter breedte van de hemelen en de aarde, gereedgemaakt voor godsvruchtigen}. Soerat Aaal ‘Imraan 133.

Sheych vervolgt: “En omdat dit de leiding van de Profeet salla Allaahoe ‘aleihi wasallam was. Hij bad het Fdjr gebed als het nog donker was. Wanneer de vrouw uit de moskee ging, werd zij niet herkend, omdat het nog donker was.

Dit was de leiding van de Profeet salla Allaahoe ‘aleihi wasallam en de beste om dit verplichte (gebed) te bidden. Maar wanneer dit vóór zonsopgang gebeurt, dan levert dit geen probleem voor een vrouw”¹.

Bron: https://www.youtube.com/watch?v=kmW1HehIMyE

  1. “Maar wanneer dit vóór zonsopgang gebeurt, dan levert dit geen probleem voor een vrouw”: Sheych bedoelt: Voor de vrouw is het niet verplicht dat zij in de moskee bidt, waar men het Fadjr gebed in duistere tijd bidt. Daarom kan zij het ochtend gebed ook later bidden. (Maar wel vóór zonsopgang).
De zuivere Islaam
Volgens het begrip van de vrome voorgangers
Doneren