Terug naar vragen & antwoorden

Het reciteren van Soerat El-Fatihah bij het afsluiten van een huwelijk

Is het van de Soennah om Soerat El-Fatihah te reciteren wanneer de toekomstige partners aangeven dat ze met elkaar willen trouwen?

Bismillaahir-Rahmaanir-Rahiem (In de naam van Allaah, de Erbarmer, de Meest Barmhartige). Alle lof komt Allaah toe, vrede en zegeningen zij met de Boodschapper van Allaah, zijn familieleden, zijn metgezellen en degenen die zijn leiding volgen.

Dit behoort niet tot de Soennah van de Profeet salla Allaahoe aleihi wasallam, noch is er overgeleverd dat de Sahaabah dit hebben gedaan, of door degenen die hen opvolgden.

De Soennah is dat men Khotbat El Haajah leest en de huwelijkse aanzoek bespreekt en het huwelijk voltrekt.

Wat is Khotbat El Haajah?

Khotbat El Haajah is de voor preek die de Boodschapper van Allaah salla Allaahoe aleihi wasallam las voordat hij met zijn onderwerp begon.

Abdoellaah Ibn Mas’oed radhiya Allaahoe anhoe heeft gezegd: “De Boodschapper van Allaah salla Allaahoe aleihi wsallaam heeft ons Khotbat El-Haadjah (de openingssmeekbede) geleerd om ten tijde van huwelijkssluitingen en andere (zaken) te zeggen:

"إِنَّ الْحَمْدَ للهِ نَحْمَدُهُ وَنَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ ، وَنَعُوذُ بِاللهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَمِنْ سَيِّئَاتِ أَعْمَالِنَا مَنْ يَهْدِهِ اللهُ فَلا مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلَا هَادِيَ لَهُ ، وَأَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ ، وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ:

{يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنتُم مُّسْلِمُونَ}.
آل عمران  102.

{يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُم مِّن نَّفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالًا كَثِيرًا وَنِسَاءً ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي تَسَاءَلُونَ بِهِ وَالْأَرْحَامَ ۚ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيبًا}.
النساء 1.

{يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقُولُوا قَوْلًا سَدِيدًا* يُصْلِحْ لَكُمْ أَعْمَالَكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ ۗ وَمَن يُطِعِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَقَدْ فَازَ فَوْزًا عَظِيمًا}.
الأحزاب 70-71".

(Interpretatie van de betekenis van de Khotbat):

“Alle lof komt Allaah toe, wij prijzen Hem, vragen Hem om hulp en Zijn vergiffenis. En wij zoeken toevlucht bij Allaah tegen de slechtheid van onszelf en tegen onze slechte daden. Wie door Allaah wordt geleid, kan door niemand misleid worden en wie Allaah laat dwalen kan door niemand geleid worden en ik getuig dat er geen God is, die het recht heeft om aanbeden te worden, behalve Allaah en ik getuig dat Mohammed Zijn dienaar en Boodschapper is.

Het beste Woord is het boek van Allaah en de beste leiding is de leiding van Mohammed salla Allaahoe aleihi wasallam. De slechte van de zaken zijn de toegevoegde zaken, en iedere toegevoegde zaak is een Bid’ah, en iedere Bid’ah is een dwaling en iedere dwaling leidt naar het Vuur.

{O jullie die geloven, vrees Allaah zoals Hij gevreesd moet worden, en sterf niet behalve als moslim).}¹

{O jullie mensen, vrees jullie Heer, Die jullie heeft geschapen uit een ziel (uit Adam) en daaruit heeft Hij zijn echtgenote (Eva) geschapen. En uit hen beiden heeft Hij vele mannen en vrouwen verspreid. En vrees Allaah in Wiens Naam jullie een beroep op elkaar doen en (wees plichtsgetrouw) betreffende de familiebanden. Voorwaar, Allaah ziet voortdurend op jullie toe.}²

{O jullie die geloven, vrees Allaah en spreek (altijd) de waarheid. Hij (Allaah) zal voor jullie je daden succesvol laten zijn. En Hij zal voor jullie je zonden vergeven. En wie Allaah en Zijn Boodschapper gehoorzaamt: Waarlijk, die heeft een geweldig succes behaald.}.³ ⁴

Hierna wordt het huwelijk besproken, de toestemming van de Waliyye wordt gegeven, de Mahr wordt bepaald, de partners gaan akkoord en het huwelijk wordt voltrokken.

En Allaah de Verhevene weet het beste.

  1. Soerat Aal ‘Imraan 102.
  2. Soerat An-Nisaa-e 1.
  3. Soerat El-Ahzaab 70-71.
  4. Overgeleverd door Aboe Daawoed, en authentiek bevonden door El-Albaanie in Sahieh Abie Daawoed 2118.

De zuivere Islaam
Volgens het begrip van de vrome voorgangers
Doneren