Terug naar vragen & antwoorden

Mag een vrouw de achternaam van haar man toevoegen aan haar achternaam?

Mag een vrouw de achternaam van haar man, naast haar eigen achternaam, bij voegen?

Bismillaahir-Rahmaanir-Rahiem (In de naam van Allaah, de Erbarmer, de Meest Barmhartige).

Alle lof komt Allaah toe, vrede en zegeningen zij met de Boodschapper van Allaah, zijn familieleden, zijn metgezellen en degenen die zijn leiding volgen.

Het is niet toegestaan voor wie dan ook om zichzelf toe te schrijven aan anderen dan zijn/haar oorspronkelijke bloedverwanten. Dit geldt dus ook voor de getrouwde vrouwen.

Hoewel dit nergens verplicht is, nemen veel getrouwde vrouwen in het Westen¹ de achternaam van hun mannen.

Aan Sheych Saalih Ibn Fawzaan El-Fawzaan is de volgende vraag gesteld:

Vraag:

Is het toegestaan voor een vrouw na haar huwelijk om haar familienaam (haar meisjesnaam) op te geven en de naam van haar man te nemen, zoals het geval is in het Westen?  

Hij antwoordde:

“Het is niet toegestaan om zich toe te schrijven aan een ander dan de eigen (biologische) vader. Het is Haraam in de islam. Of het nu om een man of een vrouw gaat. Hierop berust een zware vervloeking². Degene die dit doet is vervloekt. Dit is absoluut niet toegestaan”³.

De volgende Fatwaa is uitgebracht door Sheych Mohamed Ibn Ali Farkous, moge Allaah hem beschermen.

Vraag:

Is het verplicht voor een vrouw om de (achter) naam van haar man te nemen of dat ze haar oorspronkelijke (achter) naam mag behouden?

Antwoord:

“Het is niet toegestaan om zich toe te schrijven aan een andere afkomst dan zijn oorspronkelijke afkomst. Noch mag men zich toeschrijven aan een ander dan zijn/haar vader. Ook verbiedt de Islam de vader om de erkenning van zijn eigen kind te weigeren. Dit is een Idjmaa’ (consensus) en vanwege de Woorden van Allaah:

{ادْعُوهُمْ لآبَائِهِمْ هُوَ أَقْسَطُ عِندَ اللهِ فَإِن لَّمْ تَعْلَمُوا آبَاءَهُمْ فَإِخْوَانُكُمْ فِي الدِّينِ وَمَوَالِيكُمْ وَلَيْسَ عَلَيْكُمْ جُنَاحٌ فِيمَا أَخْطَأْتُم بِهِ وَلَكِن مَّا تَعَمَّدَتْ قُلُوبُكُمْ وَكَانَ اللهُ غَفُورًا رَّحِيمًا}.

سورة الأحزاب 5.

(Interpretatie van de betekenis van het vers):

{Schrijf hen (de kinderen) toe aan hun vaders, dat is rechtvaardiger bij Allaah. Maar als jullie hun vaders niet kennen, dan zijn zij jullie broeders in de godsdienst en jullie bevrijde slaven. En er treft jullie geen blaam als jullie daarin een fout maken, behalve datgene wat jullie bewust (opzettelijk) doen. En Allaah is meest Vergevingsgezind, meest Genadevol}.⁴

En vanwege de Woorden van de Boodschapper van Allaah salla Allahoe aleihi wasallam:

"مَنِ ادَّعَى إِلَى غَيْرِ أَبِيهِ أَوْ انْتَمَى إِلَى غَيْرِ مَوَالِيهِ، فَعَلَيْهِ لَعْنَةُ اللهِ وَالمَلاَئِكَةِ وَالنَّاسِ أَجْمَعِينَ، لاَ يَقْبَلُ اللهُ مِنْهُ يَوْمَ القِيَامَةِ صَرْفًا وَلاَ عَدْلاً".

أخرجه مسلم والترمذي وأحمد ، من حديث علي بن أبي طالب رضي الله عنه.

(Interpretatie van de betekenis van de overleveringen):

“Wie zich toeschrijft aan een ander (man) dan zijn vader, of tot anderen dan zijn zijnen, op hem rust de vervloeking van Allaah, die van de engelen en van alle mensen. Allaah zal niets van hem accepteren op de dag der Opstanding”⁵.

In een andere verwoording:

“Wie zich toeschrijft aan een ander (man) dan zijn vader, terwijl hij/zij weet dat hij niet zijn/haar vader is, het Paradijs is voor hem/haar verboden”⁶.

Het is niet toegestaan om te zeggen ‘die (naam) is de dochter van die (naam)’ terwijl zij (in werkelijkheid) niet zijn dochter is.

Maar het is wel toegestaan om te zeggen ‘die (naam) is de vrouw van die (naam)’ en ‘die (naam) valt onder de voogdij van die (naam)’ en ‘die (naam) valt onder de hoede van die (naam)’. Deze toevoegingen moeten erbij vermeld worden”⁷.

Een dergelijke Fatwaa is ook uitgebracht door het Permanent Comité voor Wetenschap en Onderzoek⁸.

Hoe zit het in Nederland?

In Nederland moet de vrouw, die de naam van haar man wil gebruiken, dat zo laten opnemen in de gemeentelijke basisadministratie. Anders houdt ze officieel haar meisjesnaam. De man mag sinds 1998 ook de naam van zijn vrouw overnemen.

Nederlandse kinderen krijgen de naam van de vader, tenzij hij het kind niet erkent. Ze mogen de naam van de moeder krijgen, maar dat gebeurt zelden. Een kind een dubbele achternaam geven mag niet⁹.

En Allaah de Verhevene weet het beste.

  1. Zie meer hierover: https://www.justis.nl/producten/naamswijziging/faq-achternaamswijziging/wanneer-mag-ik-de-achternaam-van-mijn-partner-gebruiken.aspx
  2. Sheych verwijst hiermee naar de woorden van de Boodschapper van Allaah salla Allahoe aleihi wasallam: “Wie zich toeschrijft aan een andere (man) dan zijn vader, of tot anderen dan zijn zijnen, op hem rust de vloek van Allaah, die van de engelen en die van alle mensen. Allaah zal niets van hem accepteren op de dag der Opstanding”. Overgeleverd door Moeslim, Ahmed en At-Tirmidhie, op gezag van Ali Ibn Abie Taalib, moge Allaah tevreden over hem zijn.
  3. Bron: https://www.sahab.net/forums/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=48975
  4. Soerat El-Ahzaab 5.
  5. Overgeleverd door Moeslim, Ahmed en At-Tirmidhie, op gezag van Ali Ibn Abie Taalib, moge Allaah tevreden over hem zijn.
  6. Overgeleverd door El-Boekhaarie, Moeslim, Aboe Daawoed, Ibn Maajah, Ahmed, op gezag van Sa’d Ibn Abie Waqaas en Aboe Bakrah, moge Allaah tevreden over hen zijn.
  7. Bron: https://ferkous.com/home/?q=fatwa-555
  8. Fatwaa nr. 18147.
  9. Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/24/samen-een-naam-5466814-a1533411

De zuivere Islaam
Volgens het begrip van de vrome voorgangers
Doneren