Terug naar vragen & antwoorden

Masturberen tijdens Ramadhaan

Als men tijdens het vasten masturbeert, heeft dit bepaalde gevolgen voor zijn vasten? Als men tijdens het vasten geslachtsgemeenschap pleegt, heeft dit weer andere gevolgen voor het vasten?

Bismi Allaahi Ar-Rahmaani Ar-Rahiem
In de naam van Allaah, De Meest Barmhartige, de Meest Genadevolle).

Alle lof komt Allaah toe, vrede en zegeningen zij met de Boodschapper van Allaah, zijn familieleden, zijn metgezellen en degenen die zijn leiding volgen.

Masturberen is te allen tijde Haraam en maakt het vasten ongeldig. Dit geldt zowel voor de man als de vrouw.

De volgende vraag is aan Sheych Abdoe El-Aziz Ibn Abdillaah Ibn Baaz rahimahoe Allaah gesteld:

Samen met een groep collega's, bespraken wij de regelgeving de zogenaamde: ‘de geheime gewoonte’ (Masturbatie). Wat is de regelgeving hiervan?

Hij antwoordde (samengevat):
“Er bestaat geen twijfel dat masturbatie met de hand verboden is. Omdat masturbatie haaks staat met de Woorden van Allaah Soebhaanahoe wa Ta’aalaa:

{وَالَّذِينَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حَافِظُونَ ، إِلَّا عَلَى أَزْوَاجِهِمْ أوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُمْ فَإِنَّهُمْ غَيْرُ مَلُومِينَ ، فَمَنِ ابْتَغَى وَرَاء ذَلِكَ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْعَادُونَ}.
سورة المؤمنون 5-7.

{En degenen die over hun geslachtsdelen (hun kuisheid) waken.
Behalve tegenover hun echtgenotes of tegenover datgene wat hun rechterhand bezit (de slavinnen)
[1].
Waarlijk hen treft geen blaam.
Maar wie daarbuiten (naar iets anders) streeft, zij zijn de overtreders}.

Soerat El-Moeminoen 5-7 (Qor-aan 23:5-7).

{Maar wie daarbuiten (naar iets anders)streeft}: Dat wil zeggen naar iets anders zoeken dan genieten van de echtgenote. Dit is dan een overtreding.
Bovendien de artsen hebben gezegd dat masturberen met de hand veel schadelijke effecten heeft. Daarom is het noodzakelijk daarvan af te zien en oppassen daarvoor. Men moet dan hulp zoeken bij het verminderen van de intensiteit van het verlangen in andere dingen, zoals het vasten. Allaah heeft het vasten voorgeschreven voor degenen die niet kunnen trouwen. De Profeet salla Allaahoe aleihi wasallam heeft gezegd:

"يَا مَعْشَرَ الشَّبَابِ، مَنِ اسْتَطَاعَ مِنْكُمُ الْبَاءَةَ فَلْيَتَزَوَّجْ، فَإِنَّهُ أَغَضُّ لِلْبَصَرِ وَأَحْصَنُ لِلْفَرْجِ، وَمَنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَعَلَيْهِ بِالصَّوْمِ؛ فَإِنَّهُ لَهُ وِجَاء".
مُتَّفَقٌ عَلَيْهِ.


O jongeren (mannen en vrouwen), wie onder jullie het zich kan veroorloven om te trouwen, laat hem/haar dan trouwen. Want dat helpt de blik neer te slaan en het beschermt de geslachtsdeel(de kuisheid). En wie niet in staat is om te trouwen, laat hem dan vasten. Het zal een schild voor hem/haar zijn[2]”.

*Het (vasten) zal een schild voor hem/haarzijn: dat wil zeggen een verzwakking/beheersing van het verlangen (naar begeertes). Dit heeft namelijk hetzelfde effect als castratie bij iemand die niet demogelijkheid vindt om te trouwen. Daarom is het de plicht voor jonge mensen om in het ​​huwelijk te treden en ernaartoe te haasten, gezien de vele voordelen die het (huwelijk) bevat. waaronder kuisheid tegen het verbodene, voor het verkrijgen van kinderen, Tevens is het ook voor de kuisheid van vrouwen en het vermenigvuldigen van de Oemmah (natie) van de Profeet salla Allaahoe aleihi wasallam op de dag van de Opstanding.
Daarom moet er een samenwerking tot stand komen in de gerechtigheid en vroomheid, waarbij (de kosten van) de bruidsschat wordt verminderd en zo ook (de kosten van) de Walaa-im (feesten/banketten). Zodat de jongeren kunnen bereiken wat van het huwelijk wordt verlangd...”[3].

Over de regelgeving van het masturberen, is de volgende vraag aan Sheych Ibn Mohammed Ibn Saalih El-Oethaimien rahimahoe Allaah gesteld:

“Een man is overmeesterd door zijn seksuele lusten opeen dag in Ramadhaan, hij heeft zich door zijn vrouw laten masturberen.
Wat is de regelgeving hiervan?”

Hij antwoordde:
“De regelgeving geeft aan dat het Haraam voor hem is, behalve wanneer hij op reis is. De reiziger mag dan eten drinken en geslachtsgemeenschap hebben. Echter, wanneer hij niet op reis is, dan is het Haraam. Hij maakt zijn vasten ongeldig met deze daad. Hij dient ten eerste Tawbah te verrichten (berouw tonen aan Allaah).
Dit is het meest belangrijke. En hij moet zich schamen voor Allaah en zich nederig opstellen voor Hem. Hij moet deze dag dan inhalen.
Zijn vrouw hoeft dan niets te doen. Echter, als zij ook tot een hoogtepunt komt en/of vrijwillig mee heeft gewerkt, dan dient zij ook Tawbah te verrichten en die dag in te halen”[4].

Toevoeging Team Assidq:
Op het plegen van geslachtsgemeenschap op een dag van Ramadhaan, staat een Kaffarah (een boetedoening). Wie hierin vervalt moet een van de drie volgende verplichtingen uitvoeren om dit goed te maken. Wel op de aangegeven volgorde. Dat wil zeggen dat men niet van de eerste handeling naar de tweede of van de tweede naar de derde handeling mag afwijken, behalve wanneer hij daar niet instaat toe is.

Deze Kaffarah (boetedoening) bestaat uit een van de volgende handelingen:

1 - Het vrijkopen en vrijlaten van een slaaf. Wanneer dit niet mogelijk is dan moet men;

2 - Tweemaanden (60 dagen) achter elkaar vasten. Wanneer dit niet mogelijk is dan moet men;

3 - Zestigbehoeftigen voeden*.                                    

*Als men niet in staat is om een slaaf vrij te kopen, noch 60 dagen te vasten, dan moet hij 60 behoeftigen voeden. Dit kan door elke behoeftige een half Saa’ aan voedsel te geven. Dit kan bestaan uit rijst, dadels, meel of ander voedsel.

Wat is een Saa’?
Een Saa’ is een maateenheid met een volume van ongeveer 3 liter. Hiermee stelde onze Profeet salla Allaahoe aleihi wasallam de Zakaat van droge landbouwproducten zoals graan, rijst, dadels, rozijnen en andere producten vast. Omdat het hier om een volume gaat, verschilt het gewicht van de inhoud per product.

Volgens Sheych Ibn Baaz, weegt de inhoud van een Saa’ ongeveer 3 kilogram aan graan[5].

En Allaah de Verhevene weet het beste.

 

Voetnoten:
[1]Vrouwen van ongelovigen die in de oorloog sneuvelen. Zij worden verdeeld on de gelovigen, die met hun geslachtsgemeenschap mogen hebben. Die kunnen zij uiteraard ook vrij laten als vrij vrouwen om vervolgens met hen te trouwen.

[2]Overgeleverd door El-Boekhaarie en Moeslim op gezag van Abdoe Allaah Ibn Mas’oed radhiya Allaahoe anhoe.

[3]https://binbaz.org.sa/fatwas/29060/%D8%AD%D9%83%D9%85-%D8%A7%D9%84%D8%B9%D8%A7%D8%AF%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D8%B3%D8%B1%D9%8A%D8%A9

[4]https://www.youtube.com/watch?v=hv0e2vupeqw

[5]https://binbaz.org.sa/fatwas/9263/%D9%85%D9%82%D8%AF%D8%A7%D8%B1-%D8%A7%D9%84%D8%B5%D8%A7%D8%B9-%D9%81%D9%8A-%D8%B2%D9%83%D8%A7%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D9%81%D8%B7%D8%B1-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D9%83%D9%8A%D9%84%D9%88

De zuivere Islaam
Volgens het begrip van de vrome voorgangers
Doneren